Dungelmann Schoenen was een veelzijdige schoenenwinkel die voor elk seizoen een grote collectie sneakers, dames-, heren- en kinderschoenen had. Schoenen in verschillende stijlen, kleuren en maten van merken als Via Vai, Van Bommel, Giorgio en hun eigen merk Dungelmann. Deze schoenenwinkel was te vinden in Amsterdam, Blerick, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Heemstede, Heerlen, Hillegersberg, Hilversum, Leiden, Loosdrecht, Rotterdam, Uden, Utrecht en Voorburg.
In 2019 is er echter een faillissement aangevraagd nadat er al een reorganisatie had plaatsgevonden en er een aantal winkels hun deuren moesten sluiten. Wel zijn er op dat moment ook gelijk gesprekken geweest over een mogelijke doorstart, maar deze is er nooit gekomen.
Dungelmann Schoenen bestond al sinds 1900, toen is dhr. P.J.A. Dungelmann een schoenenwinkel begonnen in Rotterdam. Dit had hij besloten nadat het steeds gebruikelijker werd schoenen te vervaardigen in een fabriek in plaats van met de hand. Uiteraard was de collectie beperkt; bandschoenen, veterlaarsjes en molières waren verkrijgbaar in het bruin of in zwart. De ontwikkeling van deze zaak was positief, en binnen enkele jaren waren er drie winkels te vinden in Rotterdam.
In 1919 kreeg hij de mogelijkheid een groot pand in het centrum van Rotterdam te kopen, waardoor de drie oude winkels zouden komen te vervallen. Dit zorgde ervoor dat de verkoop flink omhoog ging omdat er nu een vast punt was om kwaliteitsschoenen te kunnen kopen. In deze tijd werden ook de populaire Bally schoenen hier verkocht, waardoor ze ver voor liepen op de concurrentie. Echter duurde dit maar tot de recessie in de jaren ’30. De Bally schoenen waren te duur en hiervoor in de plek werden er schoenen in Waalwijk ingekocht, wat de verkoop weer aantrok.
Eind jaren ’30 kwamen de twee zoons Hans en Sjef in het bedrijf te werken. Zij opende een zaak in Den Haag, waar Sjef vanaf oktober 1937 werkzaam was. Dhr. Dungelmann trok zich langzaamaan terug, waardoor zijn zoons automatisch de leiding kregen over het bedrijf. In 1940 werd het pand in Rotterdam volledig weggevaagd door een bombardement, waardoor er tijdelijk een ander pand geopend moest worden. Dit waren echter lastige jaren, omdat er een tekort was aan alles en schoenen alleen nog gekocht konden worden met distributiebonnen. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een nieuw pand geopend, vlak bij de plek waar het oude pand gestaan heeft.
In 1960 hebben Hans en Sjef besloten om niet meer samen te werken, maar afzonderlijk van elkaar de winkels voort te zetten. Hans bleef in Rotterdam, en Sjef in Den Haag. Hij opende vervolgens ook een winkel in Amsterdam. Vervolgens kwam er 1964 een medewerker bij. Jos, de zoon van Sjef, had verschillende stages gehad in het buitenland en wilde nu graag beginnen aan het echte werk.
Daarnaast was er ook meer belangstelling voor producten uit het buitenland, waardoor er een nieuw tijdperk aanbrak als het om schoenen ging. In de jaren ’60 kwam de plateauzolen en bolle neuzen op de markt, en later ook de hoge laarzen en loafers in de jaren ’70. In de jaren ’80 zag je vervolgens vooral pumps, en later korte laarsjes. In 1977 nam Jos vervolgens het bedrijf over, omdat Sjef ermee stopte. In Rotterdam werd de zaak overgenomen door de zoons van Hans.
In 1992 komt er een einde aan de drie generaties, want de zaken worden overgenomen door Geert van de Velde. In 1996 neemt hij ook de zaak in Rotterdam over, en sinds die tijd groeit Dungelmann uit tot een keten met meerdere winkels in het zuiden en midden van Nederland. In 2011 komt daar vervolgens nog een webshop bij, wat het totaal in 2014 op 15 winkels en een webshop zet.
In 2019 werd Dungelmann failliet verklaard. De website was op dat moment uit de lucht, maar aanvankelijk waren de winkels nog wel open. Het ging toen al een tijd niet lekker met de keten. Er was al gereorganiseerd en een aantal winkels werden eerder al gesloten. Toen er tegenvallende verkoopcijfers kwamen in het eerste halfjaar van 2019 werd er besloten faillissement aan te vragen. Er waren direct veel partijen die aangaven de winkels over te willen nemen, en uiteindelijk is er ook gekeken naar een doorstart. Echter is deze er nooit gekomen, en is het Dungelmann tijdperk volledig voorbij.
Lees hier over Deichmann schoenen.