Als er één merk schoenen onmisbaar is in het straatbeeld, dan is het wel Converse. Beter bekend als All Stars; deze herkenbare schoenen zijn al meer dan 100 jaar geliefd. Wat is eigenlijk het verhaal achter deze iconische gympen?
Het bedrijf werd in 1908 door Marquis M. Converse geopend in Malden, Massachusetts (Verenigde Staten) en was ook wel bekend als de Boston Rubber Shoe company. Marquis M. Converse was voordat hij dit bedrijf opende een gerespecteerd manager van een schoenenfirma. Bij de inceptie van het bedrijf werd er gekozen om rubberen schoenen te produceren voor mannen, vrouwen en kinderen. Van oorsprong was het bedrijf niet per definitie gericht op atleten; het begon pas in 1915 met het produceren van tennisschoenen en in 1917 met basketbalschoenen.
Waar Converse de eerste basketbalschoenen al ontwikkelde in 1917, kwam het echte keerpunt in 1921. De bekende basketballer Chuck Taylor liep op een dag binnen om te klagen over deze schoenen omdat hij last had van zijn voeten. Hij werd direct aangenomen om een verbeterde basketbalschoen te ontwikkelen. Nadat hij vervolgens de promotie voor het merk ging doen kreeg het plots immense populariteit en ontstonden er vele namen voor het model: Chucks, Chuck T’s, Chuck Taylors maar ook de All Stars, komend van het All Star Basketbal. In 1923 werd zijn handtekening toegevoegd aan het logo van de All Star. Converse was een lange tijd de officiële leverancier van schoenen voor de National Basketball Association (NBA). Tot 1966 werd het Chuck Taylor model van Converse uitsluitend in het zwart geleverd, totdat basketbal teams zich wilden gaan onderscheiden door middel van kleuren. Midden jaren 80 verloor Converse de positie van leverancier aan de NBA aan concurrenten.
Met de deelname van de Verenigde Staten aan de Tweede Wereldoorlog in 1941 begon Converse schoenen en kleding te produceren voor de Amerikaanse troepen. Ook na de oorlog wist het haar populariteit te behouden; met name in de jaren 50 en 60 was er vrijwel sprake van een monopolie op de schoenenmarkt. Dit veranderde echter in de jaren 70, toen merken als Nike, adidas en Reebok hun intrede deden. De radicaal nieuwe ontwerpen in combinatie met ijzersterke marketing maakten dat Converse veel van haar marktpositie verloor. Midden jaren 80 verloor Converse tevens haar rol als hofleverancier van de NBA aan deze merken, waarna Converse in een neerwaartse spiraal belandde. Dit resulteerde in de aanvraag van faillissement in 2001, waarna het bedrijf in 2003 werd overgenomen door Nike. De productie van de schoenen verplaatste hiermee van fabrieken in de Verenigde Staten naar verschillende Aziatische landen.
Sinds de overname van Converse door Nike in 2003 is het merk aan een rappe wederopbouw begonnen qua populariteit. Inmiddels is het merk niet weg te denken uit het straatbeeld en geliefd in alle werelddelen. De schoen is herkenbaar door unieke combinatie van stof met een bodem van leer of rubber en het opvallende logo. Het is door de vele jaren heen trouw gebleven aan de gymschoen-achtige look die perfect aansluit op casual outfits. Grote sterren zoals Elvis Presley en Pharrell Williams hebben daarnaast op het podium geschitterd met All Stars. Tegenwoordig kenmerkt de collectie zich met een paar productlijnen: de originele Chuck Taylor All Stars, de sneakers, de John Varvatos reeks en sinds kort de basketbal collection.
Bekijk en vergelijk hier de uitgebreide selectie Converse schoenen.