Bij veel geloofsovertuigingen laten mensen door hun kleding zien welke religie zij volgen. Zo zijn boeddhistische monniken herkenbaar aan hun rode gewaden, joodse mannen aan hun keppeltje en streng gereformeerde vrouwen aan hun lange rokken en jurken. Bij moslima’s denken we direct aan een hoofddoek, hijab of djellaba. Maar welke kledingvoorschriften gelden nu eigenlijk écht voor moslima’s? Kledingvoorschriften zijn binnen elke religie een controversieel onderwerp. Veel jongeren passen de voorschriften op een andere manier toe dan ouderen. Ook worden de voorschriften per land anders ingevuld. Daarnaast zijn de teksten, waarop de voorschriften zijn gebaseerd, niet altijd meer van toepassing op de moderne maatschappij.
De meningen hierover zijn verdeeld. Volgens de Koran moet je gevaar voorkomen. Deze regel wordt dan ook vaak ingezet als aanleiding om hoge hakken te verbieden. Je kan er namelijk gemakkelijk door struikelen of vallen. Ook mogen versieringen geen geluid maken. Dit trekt namelijk de aandacht naar de versiering en versieringen mag je alleen laten zien aan familieleden en vriendinnen. Hoge hakken maken vaak een tikkend geluid tijdens het lopen. Zo kun je het interpreteren als een lichaamsversiering die te veel aandacht trekt. Hierdoor zeggen veel moslima’s dat hakken niet mogen.
Wanneer we kijken naar invloedrijke moslima’s, zien we juist wel hoge hakken. De Jordaanse koningin Rania bijvoorbeeld, draagt altijd hakken. In de speciale ramadan collectie van Donna Karan New York zien we overal hoge hakken onder de lange jurken. Ook Dolce & Gabanna trekt haar modellen torenhoge hakken aan onder de hijab collectie. Al vanaf 1800 droegen moslima’s “qabqabs”. Schoenen met hoge hakken. Dat was de mode, ongeacht kledingvoorschriften. En als je bedenkt dat gymschoenen en ballerina’s ook geluid maken op een gladde vloer, is het logisch dat de meningen over het dragen van hoge hakken verschillen.
Ook hierover zijn de voorschriften op verschillende manieren te interpreteren. De Koran zegt dat een hijab het lichaam moet bedekken, behalve het gezicht en de handen. Een moslima hoort zich bescheiden te kleden. Over het bedekken van het haar wordt niets vermeld. Het is niet de bedoeling je schoonheid aan iedereen te tonen. Maar valt haardracht onder schoonheid? In de 5 pijlers van het geloof wordt niets vermeld over het verplicht dragen van een sluier.
Cigdem Yuksel deed onderzoek naar afbeeldingen van moslima’s in de beeldbank van het ANP. Op de 4280 foto’s bleken bijna alle afgebeelde moslima’s een hoofddoek te dragen. De diverse mediakanalen dragen dus behoorlijk bij aan de stereotypering van moslimvrouwen. Hierdoor denken we al snel dat élke moslima een hijab draagt. Terwijl veel vrouwen ervoor kiezen hun haar helemaal niet te bedekken. Kijk naar topmodellen als Bella Hadid en Iman Abdulmajid of de Iraanse juriste Shirin Ebadi. Deze Nobelprijs voor de vrede winnares draagt ook geen hoofddoek. Net als met hakken, is de keuze dus aan de vrouwen.