Puma en Adidas gelden als twee van de grootste merken voor sportschoenen. Toch was het origineel niet het plan om twee merken te starten. De beide oprichters zijn broers van elkaar, die pas tijdens een ruzie uit elkaar gingen om het allebei zelf te gaan doen.
Als de ruzie er niet was geweest hadden we waarschijnlijk geen twee merken gekend. En sterker nog, de kans is groot dat de beide merken het niet zo goed hadden gedaan. Juist door het tegen elkaar op te nemen hebben de broers elkaar waarschijnlijk gestimuleerd om het beste in elkaar naar boven te halen.
Het is in principe nooit leuk om ruzie te maken. Aan de andere kant haalt het op sommige momenten het beste in mensen naar boven. Vanuit een ruzie ontwikkelen veel mensen de motivatie om het beter te doen dan de ander. Of om de ander te laten weten dat het niet terecht is dat hij of zij boos werd. Daarom kan er iets heel moois ontstaan, zelfs als de aanleiding eigelijk helemaal niet zo positief is.
Dat was onder andere het geval bij de oprichting van Puma en Adidas. Je kent ze nu misschien als twee van de grootste sportmerken voor onder andere schoenen. Toch had dat heel anders kunnen lopen, als de broers geen ruzie met elkaar hadden gekregen…
Het verhaal achter Adidas en Puma gaat terug tot in de jaren 1940. Toen kregen de broers Adolf en Rudolf Dassler namelijk ruzie. Zij hadden samen de Gebrüder Dassler Schuhfabrik, maar konden niet langer met elkaar door één deur. Daarop besloot Rudolf om Puma op te richten. Adolf ging verder met Adidas.
De Gebrüder Dassler Schuhfabrik van de twee broers was in eerste instantie heel succesvol. Ze maakten al meteen sportschoenen, dus dat is altijd de basis geweest van de merken. Het bedrijf maakte bijvoorbeeld de schoenen voor de meerderheid van de Duitse atleten tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Op de schoenen haalde Lina Radke tijdens de 800 meter een gouden medaille op schoenen die we nu kennen als Adidas.
Helaas bleef het niet goed gaan tussen de twee broers. Wat precies de aanleiding was voor de breuk is nooit helemaal duidelijk geworden. Wel had dit te maken met de Tweede Wereldoorlog. En misschien met de opgedrongen plicht om anti-tankwapens te maken. Hoe de broers daarop reageerden weten we niet, maar feit is dat ze ruzie kregen en besloten allebei hun eigen weg te gaan.
In 1948 besloten de beide broers niet langer samen te werken in de schoenenfabriek. Rudolf koos ervoor om een eigen merk op te richten. Dat werd Puma, vanuit de Puma Schuhfabrik Rudolf Dassler. Vervolgens registreerde Adolf de Adi Dassler Adidas Sportschuhfabrik. Op die manier was de breuk een feit, en konden de beide broers met hun eigen merk verder. Het bleek een geweldige stap, voor twee merken die uit wisten te groeien tot de grootste sportmerken. En opvallend detail is overigens dat de beide fabrieken tegenover elkaar stonden, met alleen een rivier ertussen.
Vandaag de dag gelden zowel Puma als Adidas als twee van de grootste merken voor sportschoenen en sportkleding. Het lijkt erop dat de ruzie tussen de twee broers eraan heeft bijgedragen dat ze elkaar hebben gestimuleerd tot het uiterste. Aan de andere kant valt het niet te achterhalen hoe de fabriek van de broers samen het zou hebben gedaan. We zullen het helaas nooit weten, en mogen misschien wel blij zijn dat er twee zulke sterke merken zijn ontstaan.
Dat Puma en Adidas zijn ontstaan uit een broederruzie is een fantastisch verhaal. En het heeft een breed assortiment aan sportschoenen opgeleverd, zowel voor grote en kleine voeten als alle andere soorten schoenen die je zoekt.
Bestel jouw schoenen van Adidas en Puma eenvoudig online. Koop op die manier de beste sportschoenen, met iconische ontwerpen of juist op basis van de laatste trends en in de beste materialen die er op dit moment beschikbaar zijn.