Welke kleding trek je aan bij een sollicitatie? Dat kan best lastig zijn, als je eenmaal voor de kast staat. Je wilt niet overdressed zijn, maar wel netjes voor de dag komen. Wij helpen je ermee op weg. Ook om te voorkomen dat je overmatig zweet of dat je details over het hoofd ziet die wel heel belangrijk kunnen blijken.
In principe draag je natuurlijk kleding tijdens een sollicitatie waarin jij je prettig voelt. Toch kan het geen kwaad om vooraf te zoeken naar foto’s van medewerkers van het bedrijf. Of om een bedrijfsfilm te bekijken als ze die hebben laten maken. Wat hebben anderen aan? Door jouw kleding daarop af te stemmen pas je er automatisch een beetje beter tussen. Dat heeft invloed op de leidinggevende of de recruiter.
Daarnaast zijn dit 7 praktische tips om je te helpen met de kleding die je aantrekt tijdens een sollicitatie:
Een goed begin is het halve werk. Daarom begin je met de voorbereiding, door jouw kleding netjes schoon te maken. Draag kleding die net uit de was komt. Of gebruik in ieder geval een kledingborstel. Daarmee verwijder je bijvoorbeeld stof en haren van huisdieren. Het maakt jouw kleding weer mooi en fris, om daarmee een goede indruk te maken. Bovendien helpt het je om er even kritisch naar te kijken, zodat je eventuele vlekken opmerkt (en je andere kleding kiest voor jouw sollicitatie).
Is de kleding mooi schoon en netjes? Strijk jouw shirt, overhemd en bijvoorbeeld de trui of het jasje dat je draagt. Doe dat ook met een jeans of een pantalon, ook al ben je dat normaal gesproken misschien niet gewend. Gestreken maak je meteen een betere indruk, omdat er geen sprake is van afleiding door kreukels en eventuele vouwen.
Het is belangrijk om er verzorgd uit te zien. Door ook je haar te doen en je nagels schoon te maken zorg je ervoor dat die geen afbreuk doen aan de outfit die je draagt. Het is niet direct kleding voor tijdens een sollicitatie, maar het helpt wel om die veel beter uit te laten komen.
Tip: gebruik een beetje parfum, maar voorkom een wolk daarvan om je heen. Het is belangrijk dat je aangenaam ruikt, maar houd er rekening mee dat je geen avondje uit gaat.
Kom vooral niet te informeel naar een sollicitatie, bijvoorbeeld als je niet precies weet wat er gebruikelijk is bij het bedrijf waar je wilt werken. Trek een net paar schoenen aan, een nette broek of jeans en een overhemd. Of draag een paar enkellaarzen of pumps, een nette jeans en een blouse met eventueel een jasje als vrouw. Zo ben je netjes aangekleed, niet overdressed en in de meeste gevallen goed voorbereid op een sollicitatie.
Minstens zo belangrijk is het om voor ademende stoffen te kiezen. Draag liever niet te veel synthetische kleding, omdat je daarin makkelijker kunt gaan zweten. Voorkom ook strakke mouwen, waaronder zweetplekken kunnen ontstaan. Solliciteren kan best spannend zijn, dus houd daarmee alvast rekening in de kleding die je kiest.
Denk ondertussen aan jouw jas en eventueel een tas die je meeneemt. Zorg ervoor dat ook die er netjes uitzien, zonder eventuele gaten of andere beschadigingen. In plaats daarvan dragen ze als accessoires goed bij aan de rest van de outfit die je draagt.
Een hoofddeksel is in principe nooit een goede keuze. Dus alleen als je die om religieuze redenen draagt houd je deze op. In alle andere gevallen doe je de hoed, pet of muts af als je gaat solliciteren.
Ten slotte kies je bij de kleding om te solliciteren als vrouw of als man natuurlijk voor een mooi paar schoenen. Draag sneakers in neutrale kleuren, ga voor een paar geklede schoenen of draag een paar pumps. Je kunt meerdere kanten op, zolang je daarmee maar zorgt voor een outfit die ‘klopt’. Stem de schoenen af op wat je nog meer aan hebt, dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt voor de kleding tijdens jouw sollicitatie.