Welke kleding draag je als vrouw naar een sollicitatie? Misschien sta je nu letterlijk voor de kast. Of weet je al dat je zal twijfelen als je daar zo naartoe loopt. Welke kleding je aantrekt bij een sollicitatie kan best lastig zijn. Wij helpen je ermee op weg, zowel voor vrouwen als voor de man. Daar zitten namelijk kleine verschillen in. Al is het veel waardevoller om goed te kijken naar het bedrijf waar je wilt gaan werken. Hoe kleden andere medewerkers zich daar? En wat is er gebruikelijk in de branche? Door daar rekening mee te houden ‘pas’ je er veel beter bij. Dat is veel belangrijker dan dat je heel formeel of netjes voor de dag komt. Uiteindelijk moet de recruiter of de leidinggevende waar je solliciteert vooral het gevoel krijgen dat je goed bij het bedrijf past.
Daarom delen we 5 tips voor de beste kleding tijdens een sollicitatie voor een vrouw:
Win zoveel mogelijk informatie in over het bedrijf waar je wilt werken, specifiek voor de kleding. Zoek bijvoorbeeld naar foto’s waar je medewerkers op kantoor aan het werk ziet. Of bekijk een bedrijfsfilm en let specifiek op de kleding die anderen dragen. Houd bovendien rekening met de functie waarop je solliciteert. In het (hoger) management kleed je je netter, terwijl een functie als callcenter-medewerker juist meer ruimte laat voor een casual look. Kijk ook bij andere bedrijven in dezelfde branche, om meer informatie in te winnen over specifiek de functie waarop je wilt solliciteren.
Tip: werken jouw vriendinnen of vrienden al in vergelijkbare functies of bij een vergelijkbaar bedrijf? Vraag hen wat er gebruikelijk is qua kleding. Door jouw outfit daarop af te stemmen maak je meteen een betere kans tijdens de sollicitatie.
Het is de eerste keer tijdens een sollicitatie als vrouw sowieso een goed idee om je kleding semi-formeel te kiezen. Dat is net niet casual, zoals smart casual of business casual voor mannen. Draag bijvoorbeeld een rok (tot over de knie) en daarop een blouse. Op die manier zit je in de meeste gevallen goed. Het is aan de ene kant zeker niet te casual, terwijl je tegelijkertijd voorkomt dat je overdressed voor de dag komt.
Tip: zorg er bovendien voor dat jij je prettig voelt in de outfit. Dat straal je onbewust uit, waardoor je als vrouw een veel betere indruk maakt tijdens de sollicitatie die je zal doen.
Vind je het bovenstaande eigenlijk al iets te formeel? Een goed alternatief is dan een spijkerbroek met een blouse en/of een jasje. Kies de jeans relatief netjes, dus in ieder geval zonder gaten en wassingen. Een nette effen spijkerbroek is een goede keuze als je daarmee niet te veel op wilt vallen en gewoon goed voor de dag wilt komen. De blouse en/of het jasje daarop maken het een geschikte outfit voor een sollicitatie. Je zal daarmee merken dat je een goede indruk maakt op wie er tegenover je zit om jou te beoordelen.
Pas op met te veel make-up, in ieder geval wanneer het er niet langer natuurlijk uitziet. Maak een verzorgde indruk, maar houd er rekening mee dat het geen avond uit is. Je wilt een frisse look tonen, dus te veel make-up is waarschijnlijk geen goed idee.
Houd er in je kleding voor een sollicitatie als vrouw rekening mee dat te veel kleur niet altijd de beste keuze is. Zorg ervoor dat jij je er prettig in voelt. En laat de kleuren er nog niet te veel uit knallen, maar houd het een beetje neutraal. Dan gaat de aandacht uit naar wat jij vertelt tijdens de sollicitatie.
Ten slotte draag je natuurlijk een paar mooie schoenent tijdens de sollicitatie. Kijk bijvoorbeeld naar een paar (lage) hakken zoals comfortabele pumps. Of draag enkellaarsjes, waarmee je eigenlijk altijd een goede keuze maakt.